Elemzés

Igazi ínyenceknek - F1 adatelemzés rovat

Wéber Gábor / 2023.02.11
Az F1DataAnalysis-szel történő együttműködésnek köszönhetően minden teszt és versenyhétvége során a legérdekesebb adatsorokat böngészheted át az oldalon!

A versenyzők és a versenymérnökök számára általában nem telik el nap anélkül, hogy valamilyen, a versenyzéssel kapcsolatos adathalmazt ne bújnának. A versenyhétvégéken aztán maximumon pörög a dolog, az F1-es autókon található közel 300 szenzor adataiból elképesztő mennyiségű használható információt generálnak. A versenyzők számára ezek közül csak néhány tíznek van elsődleges jelentősége, ám ezekből sokszor aranyat érő információkat nyernek a vezetési stílusuk és az autó beállítása szempontjából. 

A szokásos telemetria elemzéseimen felül pedig ettől a szezontól kezdve ebbe a mélységbe is lejöhetsz majd velem, mert az F1 DataAnalysisszel történő együttműködésem keretében minden héten kiválogatom majd nektek a legérdekesebb adathalmazokat a versenyhétvégénkénti több mint 50-ből, amit Mirco Bartolozzi oldala készít. Egy jó ideje használom már az adatelemzéseit és kiváló munkát végez, rengeteg olyan dolgot láttatnak a grafikonjai és oszlopdiagramjai, amit amúgy sosem láthatunk, legfeljebb megérzéseink lehet róla.

Kedvcsinálónak mutatok párat a tavalyi hétvégék adatfájljaiból, amik önmagukban is érdekesek, akkor meg különösen, ha egy aktuális edzésnap, vagy verseny után közvetlenül látod ezeket. Lesz itt majd szó szabadedzés adatokról és gyorskör elemzésekről, versenytempóról és gumihasználatról, de számos olyan részlet is előkerül, amivel garantáltan ritkán, vagy sosem találkoztál még. A padlógázon töltött idő %-os arányai csapatonként, a pontos gyorsulási adatok a rajtnál, a DRS-hatékonyság változásai aero konfigurációtól és beállításoktól függően. Igazi csemege az ún. tapadási kör kirajzolása a gyorsulásmérő szenzorok segítségével, ahol az egyes konstrukciók közti eltérések és jellegzetességek gyönyörűen kirajzolódnak, akár oldalgyorsulásról, akár fékezésről és kigyorsításról beszélünk.

Remélem, tetszeni fog! Nemsokára élesben is jövünk majd!